top of page
© Marie Houttequiet

OVER

Hanne Vansant wordt geboren en getogen in Geel (België - °1984), op Kempische bodem. Zangeres en vocal coach wordt ze niet meteen, dat groeit door de jaren heen. Ondernemendheid, muzikaliteit en passie voor wat ze doet, zijn wel altijd stokpaardjes. "In mijn hoofd borrelt er altijd wel ergens een idee of krijgt er ergens een plan vorm. Zo goed als altijd heeft dat plan met muziek te maken."

Muziek maken. Hoe meer ze erover leert, zichzelf bijschoolt en zich in muzikale projecten gooit, hoe zekerder Hanne het weet. Dat is wat ze de rest van haar leven wil doen. Muziek maken en erover lesgeven, want zo kan ze op haar beurt ook anderen inspireren en uitdagen om meer te leren binnen dat heerlijke genre dat jazz heet. 

Jazz. Ze is zelf een laatbloeier. Er gaat een wereld open. De vrijheid, de creativiteit, de muziek die elke keer weer "nieuw" mag zijn. Heerlijk. Ze ontdekt dat er niets is wat ze liever doet dan dat gevoel overbrengen en delen met anderen. Ze verliest haar muzikale hart in dezelfde zin aan Soul, mooie liedjes en vocale harmonie.

Continu blijven groeien als zangeres en muzikante, dat wil ze het allerliefst. Stilzitten staat niet in haar woordenboek. De laatste jaren kregen Hanne's eigen artistieke projecten zo dan ook steeds meer vorm. Het is een boeiend groei- en ontdekkingsproces dat nooit ophoudt. Gelukkig maar.

De rode draad doorheen alles wat ze doet? Muziekminnende mensen samenbrengen. Hen raken met mooie muziek en echtheid. In een gezellige, ongedwongen sfeer en omgeving. De wereld zo een stukje mooier maken. Zolang dat kan, is het goed.

Photo © : Marie Houttequiet

About: Biografie
© Marie Houttequiet

BIOGRAFIE

ZANGERES

Met funkpopband The Mob Stories schrijft Hanne van 2004 tot 2010 eigen muziek en staat ze in 2006 op Suikerrock in Tienen en in 2009 op het Slovaakse Gagy Festival in Kremnica. Ze zingt in 2013 een tijdje backing vocals bij Antwerpse Americana-popband Jane Spleen, een project van Oljana Weyler en Koen Wauters, en maakt datzelfde jaar gedurende korte tijd deel uit van het Zangerscollectief van Hans Primusz.

Maar hoofdzakelijk zingt ze jazz in allerlei projecten, waaronder haar eigen JustJazz Collectief, dat ze sinds 2013 runt. JustJazz is een collectief van professionele jazzmuzikanten die te boeken zijn in verschillende bezettingen, naargelang de gelegenheid. Dit project is jaarlijks goed voor heel wat concerten in diverse combo’s, in gans België en daarbuiten.

Met haar eigen kwartet staat Hanne in 2015 op Yellow Time Jazz & Blues festival in Geel, met een mix van eigen composities en standards. Als soliste verzorgt ze regelmatig optredens als gastvocaliste, bv. bij de New Sound Bigband uit Arendonk. Samen met hen staat ze in juli 2019 op de Gentse Feesten.

Met contrabassist Julien Fraipont organiseert en verzorgt ze sinds 2013 ook huiskamer- en tuinconcerten voor jazzminnend publiek onder de noemer Jazz & Taart. Jazz & Taart is een huiskamerconcerten-concept dat het luisterpubliek elke keer een jazzconcert in een andere bezetting en setting aanbiedt, samen met een stuk huisgemaakte taart. De jaarlijkse openlucht zomereditie trekt intussen jaarlijks zo’n 200 man muziekminnend publiek.

In 2019 wordt ze door Mathieu De Wit (piano), Julien Fraipont (contrabas) en Jonathan Taylor (drums) gevraagd om de vocals in te vullen voor een programma waar zij in trio al een tijdje aan werken. "The Harold Arlen Songbook" wordt een jazzproject rond het repertoire van de gelijknamige Broadway-componist. Dit project in kwartet-bezetting gaat op Jazz & Taart - zomereditie 2019 in première en blijft ook daarna lopen. Het staat o.a. later dat jaar in jazzclub The Music Village in Brussel.

Met hetzelfde kwartet werkt ze het jaar daarop een eigen project uit dat al heel erg lang in the pipeline zat.

Disney meets Jazz gaat in juli 2020 in première in The Music Village in Brussel. Het project verenigt 2 van Hanne’s grote liefdes. Het selecteer- en arrangeerwerk van het kwartet resulteert in 14 songs uit een tiental Disney filmklassiekers uit de periode 1941-1989, die bewerkt werden voor jazz kwartet. Het resultaat is een heel eigen ode aan dit onsterfelijke repertoire. In zomer 2021 staat het project, na een pauze door Corona, opnieuw geprogrammeerd in een uitverkochte Music Village jazzclub, voor een laaiend enthousiast publiek. In 2022 zal Disney meets Jazz geprogrammeerd staan op Jazz & Taart, waarna het project open is voor boeking door zalen, clubs, culturele centra.

Sinds 2019 werkt Hanne achter de schermen ook aan een project dat bewerkingen van liedjes over het leven, de liefde en vriendschap brengt, onder de naam Songs In The Key Of Love.

Ook als freelance zangeres verzorgt Hanne heel regelmatig concerten op maat: repertoire op aanvraag tijdens een intiem concert of huwelijksceremonie met een pianist; als gastsoliste, zoals sinds 2016 regelmatig voor The New Sound Bigband; met een koortje van andere zangers of solo met haar piano.

Photo © : Marie Houttequiet

About: Biografie
© Glenn Huyben

VOCAL COACH

Doorheen de jaren geeft Hanne zangles, cursussen (koor)zang en coachings bij heel wat organisaties: AMW Mol, Academie MWD Sint-Pieters-Woluwe (Pop/Jazz zang & Vocaal Ensemble), VormingPlus Regio Mechelen i.s.m. gemeente Putte en GC 't Blikveld Bonheiden (Vocaal Ensemble, Jazz zang & Kerstkoor), Muzemix Dilsen-Stokkem (Koorcoachings), Popacademix Halle (zangles & Popkoor), Wisper Antwerpen (A Capella), Vormingscentrum Dakhuus Brasschaat (diverse workshops), Muziekatelier Ward de Beer Antwerpen (Jazz zang),…

Van 2010 tot 2016 runt ze haar eigen zangschool SING SANG SUN in Antwerpen. Ze geeft er fulltime zangles en organiseert er binnen- en buitenlandse zangstages en muziekworkshops. Binnen haar lespraktijk coacht ze honderden zangers. Ze geeft privé zangles en is oprichter en dirigente van 4 verschillende koren en vocal groups, waarvoor ze ook regelmatig koorrepertoire arrangeert. Ze geeft muziek- en koorworkshops en organiseert elk seizoen 2 buitenlandse zangstages in Griekenland of Frankrijk, zangweekends en talloze leerlingenconcerten. In 2016 zet ze deze lespraktijk stop om zich weer op andere uitdagingen en haar eigen artistieke projecten te kunnen richten.

Momenteel is ze docente Zang & Vocaal Ensemble Jazz-Pop-Rock aan de muziekacademie van Schaarbeek (MAS Fiocco), en aan de Kunstacademie Noord-Limburg (KANL Lommel).

Daarnaast geeft ze als freelance Zang&Koor docente cursussen en coaching op aanvraag voor diverse organisaties (bv. VormingPlus regio Mechelen) en organiseert ze zelf af en toe themaworkshops of cursusreeksen in pop-up vorm.

Photo © : Glenn Huyben

About: Biografie
JustJazzweb3.jpg

OPLEIDING & ERVARING

In 2006 behaalt Hanne een Master Communicatiewetenschappen aan de Katholieke Universiteit van Leuven, waarna ze richting Antwerpen trekt om er 5 jaar Jazz Zang te studeren aan de JazzStudio. Ze krijgt hier les van o.a. Richard Rousselet, Augusto Pirodda, Stéphane Mercier, Chris Mentens, Pierre Van Dormael, Fabrice Alleman, Laurent Mercier, Antoine Cirri, Dree Peremans, Vincent Brijs, Sam Vloemans, Oljana Weyler, Gabriel Madiata e.a..
In 2011 studeert ze er af als Uitvoerend Musicus - Jazz Zang met het eindwerk "How My Heart Sings", met haar eigen kwartet.

Ze volgt naast haar opleiding en in de jaren die volgen ontelbare lessen/coachings, masterclasses, workshops en bijscholingen in onderwerpen als Complete Vocal Technique (CVT), Lichtenberger (klankgeoriënteerd zingen), vocale improvisatie (jazz), EVT, koorzang, en pedagogie voor vocal coaches bij o.a.: Bob Stoloff (US), Sabine Kühlich (D), Babz Verhoeven (NL), Anita Eggermont (BE), Jolande Geven (NL), Panda Van Proosdij (NL),  Alberto Ter Doest (NL), Jim Dhaus Hjernoe & Peder Karlsson (DK), Jan Kortie (NL),…

In 2019 voltooit ze haar lerarenopleiding aan de AP Hogeschool in Antwerpen.

Van 2017 tot 2019 is ze naast haar muzikale bezigheden de pers- en communicatieverantwoordelijke van het internationaal gerenommeerde Brussels Jazz Orchestra.

Na een ontmoeting met Sabine Kühlich (DE) in 2019, beslist Hanne om haar evolutie in “Jazz Vocals” verder te zetten aan het Conservatorium van Maastricht (NL). Ze vervolmaakt er momenteel haar opleiding bij Esmée Bor (NL), Nadine Nix (BE), Susanne Schneider (DE) en Sabine Kühlich (DE).

About: Biografie
bottom of page